Çfarë na lumturon? Shoqërimi me miqtë apo një shëtitje në det, psikologët zbulojnë katër zakonet e njerëzve të lumtur

Download

Çfarë na bën të lumtur? Shoqërimi me miqtë apo një shëtitje në det, lista është e ndryshme për të gjithë. Por çfarë na thotë shkenca për gjërat që bëjnë njerëzit e lumtur?

Lowri Dowthwaite-Walsh është një lektor në psikologji në Universitetin e Lancashire Qendrore me një interes të veçantë në shkencën e lumturisë. Në artikullin në The Conversation, ajo rendit gjithçka që ka mësuar nga hulumtimi i temës së lumturisë gjatë viteve të fundit, duke përfunduar me mesazhin optimist se ne të gjithë mund të përmirësojmë nivelet tona të lumturisë me praktikën e përditshme. Çfarë mund të bëjmë për ta arritur këtë?

Lëvizshmëria e zgjatur nuk është e favorshme për mirëqenien. Duhet të lëvizim çdo ditë, edhe nëse është vetëm një orë ecje në ditë. Noti, kërcimi dhe joga janë gjithashtu opsione ideale.

Hulumtimet mbi lumturinë zbulojnë se përfitimet e ushtrimeve janë më të mëdha kur intensiteti është mesatar duke rritur rrahjet e zemrës.

Hulumtimi më i fundit i lumturisë zbulon se ndërveprimet sociale janë të rëndësishme për mirëqenien e përgjithshme dhe kënaqësinë e jetës.

Nga ana tjetër, duket se u drejtohemi miqve dhe familjes veçanërisht kur jemi të pakënaqur në kërkim të rehatisë. Kjo mund të ndodhë sepse ne priremi të kërkojmë mbështetje për t’u ndjerë më të lumtur dhe kur ndihemi të lumtur hapemi me ata që na rrethojnë.

Sekreti është ekuilibri. Kur kalojmë shumë kohë vetëm, emocionet negative fillojnë të dalin në sipërfaqe, kështu që shoqëria e të tjerëve është një mënyrë e natyrshme për të përmirësuar disponimin tonë.

Edhe pse mund të duket si këshillë jofunksionale, Lowri Dowthwaite-Walsh argumenton se ne duhet të praktikojmë dhe të shprehim mirënjohjen tonë për atë që kemi.

Ajo vetë na kujton se hulumtimi dokumenton se një humor pozitiv dhe një këndvështrim optimist janë një mbrojtje kundër emocioneve negative dhe rrisin lumturinë.

Një truk i thjeshtë që ajo rekomandon është të shkruani tre gjëra që shkuan mirë gjatë ditës çdo natë dhe të reflektoni se pse i shkruajmë ato në gjërat pozitive të ditës.

Ata që kanë qen e dinë shumë mirë që nuk mund t’i shmangin shëtitjet. Miqtë tanë të dashur me katër këmbë na motivojnë të jemi më aktivë dhe energjikë.

Përveç kësaj, hulumtimi zbulon se kafshët shtëpiake reduktojnë rastet e depresionit dhe ankthit dhe ndihmojnë në rritjen e lumturisë dhe vetëvlerësimit.

Si përfundim, kontaktet sociale dhe aktiviteti – fizik dhe mendor janë përbërësit bazë të lumturisë.

Çfarë na lumturon? Shoqërimi me miqtë apo një shëtitje në det, psikologët zbulojnë katër zakonet e njerëzve të lumtur

Ju mund të regjistroheni në buletinin tonë të lajmeve plotësisht falas

Mos e humbisni mundësinë për t'u informuar për lajmet më të fundit dhe eksluzive, filloni tani abonimin tuaj falas me e-mail.

Welcome

Instalo aplikacionin tonë
×
Na ndiqni

Na ndiq në Facebook