Shkencëtarët po prodhojnë djathë nga bizelet, ky projekt financohet me shifra marramendëse

Kërkimi alternativ i proteinave që eksploron përdorimin e bizeleve për të bërë djathë të qëndrueshëm me bazë bimore, ka marrë fonde nga Innovate UK për të zhvilluar procese komerciale për produkte të reja.

“Djathi nga bizelet” është një produkt i ri që po zhvillohet nga studiues nga Universiteti i Nottingham dhe kompania spin-out The Good Pulse Company, të cilët po zhvillojnë teknika për t’i kthyer bizelet e verdha të rritura në MB, në një djathë të qëndrueshëm me bazë bimore.

Ky financim i fundit prej mbi 300,000 £ nga Innovate UK, shton mbi 370 mijë £ në investime nga organizata kryesore kërkimore shkencore në Mbretërinë e Bashkuar Rothamsted Research përmes programit të tyre SHAKE Climate Change dhe nga investitorët kryesorë të kapitalit sipërmarrës të teknologjisë ushqimore Big Idea Ventures.

Granti i ka lejuar kompanisë të punësojë studiues nga universiteti dhe gjithashtu të sjellë ekspertizë nga akademikë të tjerë që punojnë në fusha kërkimore, për të zhvilluar një gjeneratë të re përbërësish funksionalë, të përpunuar minimalisht nga bishtajoret për aplikime të tilla si djathi me bazë bimore, që është më i shëndetshëm dhe më i pasur me proteina sesa alternativat ekzistuese të djathit në treg.

“Ne jemi të fokusuar në krijimin e një produkti që është i shijshëm, ka vlera të shkëlqyera ushqyese dhe që është gjithashtu i qëndrueshëm. Nga kërkimet që kemi kryer më parë, ne kemi identifikuar bizelet e verdha si një përbërës ideal për ta arritur këtë për shkak të përbërjes dhe disponueshmërisë së tyre në MB. Ky është një hap kyç drejt qëllimit tonë për të ofruar produkte të shëndetshme, të prodhuara duke përdorur kultura të qëndrueshme të rritura në Mbretërinë e Bashkuar. Tani jemi të fokusuar në zhvillimin e teknologjive për të qenë në gjendje të përpunojmë bizelet në një nivel tregtar me përpunim minimal ose përbërës shtesë”, u shpreh Dr Vincenzo di Bari, Asistent Profesor në Strukturën dhe Përpunimin e Ushqimit në Universitetin e Nottingham

Bizelet e verdha janë një kulturë e veçantë në Mbretërinë e Bashkuar dhe përdoren tradicionalisht për supa dhe tava. Ato përmbajnë proteina me cilësi të lartë dhe janë një burim i mirë i hekurit. Proteina e bizeleve përmban gjithashtu aminoacide thelbësore që trupi juaj nuk mund t’i krijojë dhe duhet t’i marrë nga ushqimi.

Good Pulse Company ka zhvilluar tashmë mbi 100 prototipe të djathit me bazë bimore të bëra nga bishtajore duke përdorur teknologjinë si dhe procese për të bërë produkte të pjekura natyralisht pa gluten nga bishtaja, që janë të pasura me proteina dhe me shije të shkëlqyer.

Përveç financimit të suksesshëm, kompania tani është pjesë e programit prestigjioz EIT Food Seedbed dhe gjithashtu ka arritur momente kyçe strategjike. Ndër to janë sigurimi i një marrëveshjeje të madhe bashkëpunimi me një nga kompanitë më të mëdha të djathit të qumështit në Evropë për të bashkë-zhvilluar prototipe të djathit, duke përdorur përbërësit e tyre funksionalë nga pulset dhe proceset unike që çojnë në prova të prodhimit pilot në shkallë të gjerë. Duke paraqitur një patentë në fillim në SHBA dhe ka treguar shkallëzim të mundshëm të teknologjisë dhe proceseve në impulse të tjera dhe aplikime ushqimore.

Djathërat veganë janë shpesh të përpunuar në natyrë me vlera të dobëta ushqyese dhe kryesisht të prodhuara nga vaji i kokosit, niseshteja e modifikuar dhe aditivët artificialë. Ne po e trajtojmë këtë me lloje të reja të përzierjeve të përbërësve nga bishtajat që janë përshtatur posaçërisht për të bërë djathë me bazë bimore. Ne gjithashtu synojmë të shikojmë përtej vetëm të ushqyerit dhe të ndihmojmë në forcimin e zinxhirit lokal të furnizimit të bishtajave dhe të kemi një ndikim pozitiv social në komunitetet bujqësore.

Cesar Torres, një student i MBA në Shkollën e Biznesit Exeter dhe themelues dhe CEO i The Good Pulse Company

Shkolla e Biznesit në Universitetin e Nottinghamit ka qenë gjithashtu e përfshirë në projekte kërkimore për të mbështetur zhvillimin e biznesit. Tre projekte të konsulencës MBA u përfunduan në shtator 2023 që shikuan tregjet ekzistuese të djathit dhe produkteve të pjekura me bazë bimore dhe kompania gjithashtu ka punësuar kandidatë nga programi MSc Food Production Management si praktikantë gjatë verës, si dhe projekte sponsorizuese për këtë program.

Dr di Bari shton: “Krijimi i produkteve të reja ushqimore është sfidues dhe tregu është jashtëzakonisht konkurrues, por ne besojmë se këto produkte të reja djathi të bëra nga përbërësit dhe teknologjia jonë unike janë krejtësisht unike dhe do të ofrojnë një alternativë të shijshme dhe të qëndrueshme ndaj asaj që është aktualisht në dispozicion. Me mbështetjen e partnerëve të industrisë dhe me këtë financim shtesë, ne mund ta shtyjmë më tej kërkimin për të pasur një produkt komercial brenda 12 muajve të ardhshëm. Për këtë, kompania do të hapë raundin e saj të ardhshëm të investimeve në fillim të janarit 2024”.


Arena e Lajmit

Shkencëtarët po prodhojnë djathë nga bizelet, ky projekt financohet me shifra marramendëse

Ju mund të regjistroheni në buletinin tonë të lajmeve plotësisht falas

Mos e humbisni mundësinë për t'u informuar për lajmet më të fundit dhe eksluzive, filloni tani abonimin tuaj falas me e-mail.

Welcome

Instalo aplikacionin tonë
×
Na ndiqni

Na ndiq në Facebook