Narcizmi: shkaqet, simptomat dhe dëmet

Narcizmi klasifikohet si një çrregullim personaliteti me tre elementë dallues, shumë të dukshëm. Para së gjithash, një vetëvlerësim i tepruar, një ndjenjë madhështie, e cila e vendos narcisin në një piedestal superioriteti, nga i cili i sheh të gjithë nga lart poshtë. Së dyti, ekziston një nevojë e vazhdueshme dhe e përsëritur për admirim, për konfirmim të vetvetes.

Karakteristikat e narcizmit

Narcisti është një ekzibicionist i madh. Ai gjithmonë ka nevojë për një audiencë, para të cilit të performojë, dhe nëse nuk e gjen, përpiqet ta shpikë. Ai ka nevojë për një audiencë, sa më të madhe të jetë e mundur, dhe nuk pyet veten për asnjë sekondë për atë që Stendal e quajti “hiçja e kotësisë”. Narcisti tani ka një skenë ideale për performancën e tij: mbretërinë e internetit. Nëse do të më duhej të bëja një renditje, si prind, të patologjive dhe rreziqeve më të lidhura, veçanërisht për brezat e rinj, me fuqinë bindëse të teknologjisë, do të vendosja narcisizmin në radhë të parë, ndoshta në radhë të parë.

Shkaqet e narcizmit

Narcisti patologjik zotëron në shpirt dhe tenton të përcjellë ndjenjën e sigurt në kokën e tij si rezultat i një shtese aritmetike, se ai është i rëndësishëm. Dhe këtë e tregon me çdo gjest të trupit, edhe me tonin e zërit dhe me theksin që u vë fjalëve që shqipton. Narcisti patologjik nuk mund të jetë simpatik, pasi ai nuk ka pothuajse asnjë aftësi për të empatizuar, për të dhënë dhe për të marrë ngrohtësi. Në këtë kuptim, autenticiteti i personit është zero, dhe është një tjetër humbje.

Si të shëroheni prej tij

Në një libër të vogël shumë efektiv dhe të plotë, Arcipelago N. Variacione mbi narcisizmin (botime Einaudi), psikoanalisti Vittorio Lingiardi i dallon narcisistët në dy kategori. Tek “lëkura e trashë” dhe “lëkura e hollë”. Të parët janë më të ekspozuar, nuk kanë turp dhe kufi në shfaqjen e arrogancës dhe përpjekjeve të vazhdueshme për ta vendosur veten në qendër të vëmendjes, për të pushtuar zemrën e skenës. Këta të fundit janë më të heshtur, pothuajse të torturuar, të shqetësuar nga gjykimi i të tjerëve, por ende të ngjallur nga fantazitë e madhështisë. Përballë kësaj patologjie, para së gjithash është rruga e psikoterapisë, por para kësaj, dhe paralelisht, kontrasti i vërtetë me narcisizmin zbret në një përpjekje individuale. Njihni tjetrin./ Psikologjia

Narcizmi: shkaqet, simptomat dhe dëmet

Ju mund të regjistroheni në buletinin tonë të lajmeve plotësisht falas

Mos e humbisni mundësinë për t'u informuar për lajmet më të fundit dhe eksluzive, filloni tani abonimin tuaj falas me e-mail.

Welcome

Instalo aplikacionin tonë
×
Na ndiqni

Na ndiq në Facebook